matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
asymptoty
Martyna:
1
4
Wyznacz asymptoty wykresu funkcji f(x)=
x−
+3 , gdzie x∊(−3,0)∪(0,+
∞
)
2
x
Robiłam to tak
4
17
lim (0,5x−
+3)=−
x
18
x→−3
+
lim f(x)=0 x→0
−
lim f(x)=0 x→0
+
f(x)
lim
=0,5=a
x
x→+
∞
lim(f(x)−0,5x)=3=b x→+
∞
z tego wynika ze mamy asymptote pionowa x=0 czemu nie ma tu asymptoty poziomej i asymptota ukosna ma wyjsc tylko prawostronna? czy x do ktorych daza granice sa prawidlowe np to x→3
+
prosze o wyjasnienie
11 lis 17:45
Martyna:
11 lis 18:25