Oblicz
rzeratul: Pomocy
a) −log2 (log2 4√√2)
b) 9(1/2)log35+2log27 4√3
11 lis 17:30
:): a=−log
2(log
2(
4√2))
−a=log
2(log
2(
4√2))
2
−a=log
2(
4√2)
2
2−a=
4√2=2
14
zatem 2
−a=2
−2
zatem a=2
11 lis 17:33
:): w b)
zmień podstawę z 27 na 3 (zmiana podstawy logarytmu)
Zsumuj te logarytmy (logab+logac=loga(bc)
9=32
Skorzystaj z faktu, ze alogab=b
11 lis 17:35
rzeratul: dziekuje
11 lis 17:42
rzeratul: ale chwila XD tak szybko cieszylem sie ze mi ktos pomogl ze nie zobaczylem na tresc tego co
napisalas/les. nie chodzi w tym zadaniu o oblcizenie a i b
a i b to tylko podpunkty ;c
11 lis 17:45