matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Analiza matematyczna - granica funkcji
Kamil:
lim x−>4
√
1+2x
− 3
√
x
−2
zastosowałem tu regułę H
1
2
√
1+2x
1
2
√
x
Nie wiem do końca jak poradzić sobie z tym ułamkiem piętrowym Można to policzyć jakimś innym sposobem?
11 lis 17:09
:):
√
1+2x
−3
√
1+2x
−3
√
x
+2
√
1+2x
+3
=
*
*
√
x
−2
√
x
−2
√
x
+2
√
1+2x
+3
(1+2x)−3
2
√
x
+2
=
*
x−4
√
1+2x
+3
2(x−4)
√
x
+2
=
*
x−4
√
1+2x
+3
√
x
+2
=2*
√
1+2x
+3
11 lis 17:23
:):
czyli 4/3
11 lis 17:28