Zad. z parametrem
Mirek: Dane jest równanie mx2 + (m−3)x + 2 − m = 0. Wyznacz zbiór wartości parametru m, dla których
równanie to ma co najmniej jedno rozwiązanie dodatnie.
12 gru 00:08
Godzio:

Δ≥0
(m−3)
2 −4(2−m)m ≥0
m
2−6m+9−(8−4m)m≥0
m
2−6m −8m +4m
2≥0
5m
2−14m≥0
m(5m−14)≥0
| | 14 | |
tu widziemy odrazu 2 pierwiastki: m=0 v m= |
|
|
| | 5 | |
| | 14 | |
czyli m∊(−∞,0> ∪ < |
| ,∞)
|
| | 5 | |
12 gru 10:31
Godzio: czekaj, nie doczytałem zadania
rozwiązaniami mają być liczby dodatnie, już dokańczam
12 gru 10:34
Godzio:
jakieś kosmiczne liczby mi wychodzą

ktoś inny Ci dokończy

to co jest obliczone to dla
jakich m wyrażenie ma conajmniej jedno rozwiązanie
12 gru 11:01
magda: Błąd w obliczeniach, przy liczeniu delty zgubiłeś 9
12 gru 17:21
magda: mx2 + (m−3)x + 2 − m = 0
z. Δ≥0
(m−3)2−4*m*(2−m)≥0
m2−6m+9−4m(2−m)≥0
m2−6m+9−8m+4m2≥0
5m2−14m+9≥0
Δ=196−20*9=16, √Δ=4
m1=95
m2=1
m∊(−∞,1>U<95, +∞)
12 gru 17:28