Planimetria
Michał: O co chodzi w tym zadaniu?
W wycinek koła o promieniu 6 cm wpisano okrąg o promieniu 2 cm (rysunek w linku). Oblicz pole
wycinka koła.
http://postimg.org/image/fv0fljnah/
11 lis 16:38
Luu: Aby obliczyć pole wycinka koła musisz poznać miarę kąta α.
Według rysunku koło (to o promieniu 2 cm) zostało podzielone na 3 równe części (promieniami do
punktów A, B i C). W ten sposób powstały 3 równe kąty (oznaczmy je jako β).
β = 360 stopni / 3 = 120 stopni
Teraz można obliczyć kąt α:
− wiedząc, że suma kątów w trójkącie wynosi 180 stopni możemy ułożyć równanie:
180 stopni = 90 stopni (kąt między promieniem dużego koła i promieniem małego przy punkcie A) +
0,5β + 0,5α
180 st = 90 st + 60 st + 0,5α
0,5α = 30 st
α = 60 st
Teraz można już obliczyć pole wycinka koła podstawiając do wzoru: P = (α/360 st) * πr2
11 lis 22:32