liczby zespolone postać trygonometryczna
pojntliner: −cos
2π9+isin
2π9 − zamienić na postać trygonometryczną
I na ćwiczeniach robiliśmy to tak:
| | 2π | | 2π | | −2π | | −2π | |
−cos |
| +isin |
| =−(cos |
| +isin |
| |
| | 9 | | 9 | | 9 | | 9 | |
I już na samym początku nie wiem jak to możliwe, że minus przed cosinusem zamienił się na minus
przy kącie, sprawdzałem wzory, ale takiego nie znalazłem.
11 lis 16:26
Mila:
cos(−x)=cos(x) y=cos(x) to funkcja parzysta.
sin(−x)=−sinx, y=sin(x) to funkcja nieparzysta.
11 lis 16:48
pojntliner: aaa, dobra czyli tamten dopisany minus przy argumencie cosinusa nie ma nic wspolnego z tym,
ktory wylaczylismy przed nawias
Dziekuję
11 lis 17:05
Mila:
11 lis 20:45