Extrema
Justynka: Witam, mam problem z jednym zagadnieniem:
Jak mam wyznaczyc extrema funkcji z wartoscia bezwgledna?
Przykladowo dla funkcji:
y=x
2+2|x|−3
Od czego powinnam zaczac i jakie przedzialy monotnicznosc funkcji powinnam wyznaczyc?
Dziekuje z gory za odpowiedz
11 gru 23:56
AS: Rozważyć dwa przypadki
x > 0 wtedy |x| = x
x < 0 wtedy |x| = −x
12 gru 10:29
Justynka: Zrobilam, tak jak Pan.Pani mi podpowiedziala
Obliczylam pochodne pierwszego rzedu zarowno dla pierwszego jak i drugiego wyrazenia
Jednakze jak mam wyznaczyc przedzialy monotonicznosci?
12 gru 17:51
AS: Sprawdź,czy rozwiązania spełniają warunek postawiony.
Nie powinno wystąpić ekstremum.
Monotoniczność
Dla x < 0 maleje,dla x > 0 rośnie
Spróbuj wykonać wykres
12 gru 18:15