asymptota ukosna pionowa pozioma
Martyna: | | 1 | | 4 | |
Wyznacz asymptoty wykresu funkcji f(x)= |
| x − |
| + 3 , gdzie x∊(−3,0)∪(0,+∞) |
| | 2 | | x | |
11 lis 15:40
Martyna: w odpowiedziach jest napisane ze mam byc asymptota pionowa obustronna x=0 oraz asymptota ukosna
ale mi ta asymptota ukosna nie wychodzi....
11 lis 15:43
zombi: Asymptota ukośna, czyli prosta postaci y = ax + b, gdzie (o ile istnieją)
b = lim (f(x)−ax)
Pokaż jak liczysz
11 lis 15:47
Martyna: to w takim razie juz mi wychodzi wynik znalazlam blad
dziekuje
ale mam pytanie
dlaczego nie ma tu asymptoty poziomej bo jak licze lim (x dazy do −3 od prawej strony) to
11 lis 16:08
Martyna: i jak licze lim w tej ukosnej czy powinnam tam byla wpisywac ze x dazy do −∞ skoro −∞ nie
nalezy do dziedziny?
11 lis 16:10
Martyna: x→+
∞
x→−
∞
bo przeciez −
∞nie nalezy do dziedziny...
11 lis 16:13
Martyna: nie wiem juz sama
moglby mi ktos napisac jakie lim trzeba wyliczyc zeby dowiedziec sie jakie sa asymptoty przy
takiej funkcji a konkretnie do czego dazy x i czy do +∞ czy 0 czy czego innego i z ktorej
strony powinno sie to sprawdzac czy z prawej czy z lewej i jaki z tego wychodzi wniosek ze w
ten sposob oblicze / dowiem sie czy istnieje asymptota ukosna prawo badz lewostronna pozioma
pionowa oraz czy to istnieje jesli wyjdzie liczba czy jakas nieskonczonosc....
11 lis 16:23
Martyna: w skrocie rzeczy ujmujac
jak bd miala do rozwiazania tego typu zadanie z asymptotami funkcji w konkretnym przedziale to
jakie granice mam liczyc?
11 lis 16:50