matematykaszkolna.pl
asymptota ukosna pionowa pozioma Martyna:
 1 4 
Wyznacz asymptoty wykresu funkcji f(x)=

x −

+ 3 , gdzie x∊(−3,0)∪(0,+)
 2 x 
11 lis 15:40
Martyna: w odpowiedziach jest napisane ze mam byc asymptota pionowa obustronna x=0 oraz asymptota ukosna
 1 
prawostronna y=

x+3
 2 
ale mi ta asymptota ukosna nie wychodzi....
11 lis 15:43
zombi: Asymptota ukośna, czyli prosta postaci y = ax + b, gdzie (o ile istnieją)
 f(x) 
a = lim

x 
b = lim (f(x)−ax) Pokaż jak liczysz
11 lis 15:47
Martyna: to w takim razie juz mi wychodzi wynik znalazlam blad dziekuje ale mam pytanie dlaczego nie ma tu asymptoty poziomej bo jak licze lim (x dazy do −3 od prawej strony) to
 5 
wychodzi mi 2

6 
11 lis 16:08
Martyna: i jak licze lim w tej ukosnej czy powinnam tam byla wpisywac ze x dazy do − skoro − nie nalezy do dziedziny?
11 lis 16:10
Martyna:
 f(x) 
np lim

x 
x→+
 f(x) 
lim

x 
x→− bo przeciez −nie nalezy do dziedziny...
11 lis 16:13
Martyna: nie wiem juz sama moglby mi ktos napisac jakie lim trzeba wyliczyc zeby dowiedziec sie jakie sa asymptoty przy takiej funkcji a konkretnie do czego dazy x i czy do + czy 0 czy czego innego i z ktorej strony powinno sie to sprawdzac czy z prawej czy z lewej i jaki z tego wychodzi wniosek ze w ten sposob oblicze / dowiem sie czy istnieje asymptota ukosna prawo badz lewostronna pozioma pionowa oraz czy to istnieje jesli wyjdzie liczba czy jakas nieskonczonosc....
11 lis 16:23
Martyna: w skrocie rzeczy ujmujac jak bd miala do rozwiazania tego typu zadanie z asymptotami funkcji w konkretnym przedziale to jakie granice mam liczyc?
11 lis 16:50