potegi
ewelinka: hej czy ktos moze mi powiedziec czy jezeli mam wyrazenie
(x5+x4)7 to mogę je zapisać jako x35+x28
11 lis 15:34
domcia111: nie nie można trzeba skorzystać z wzorów skróconego mnożenia
11 lis 15:36
ewelinka: a jakby byl w nawiasie znak * (mnozenie)?
11 lis 15:38
:): Jak nie jesteś czegoś pewna..to sobie podstaw jakięś liczby i sprawdź
np to o co pytasz
np x=2
(25+24)7=(24(2+1))7=(24)7*37=228*37
natomiast
235+228=228*(27+1)=228*(128+1)
=228*129
i widać, że 37 duużo więcej niż 129
11 lis 15:42
ewelinka: to jak z tym mnożeniem?
11 lis 15:51
Mila:
1) (x5*x4)7=(x9)7=x63
2)x5+x4)7=[x4*(x+1)]7=x28*(x+1)7 = i teraz korzystaj z dwumianu Newtona
11 lis 16:38
11 lis 16:39