fizyka pochodne
Ania95: Mam problem z zadaniem z fizyki:
Położenie cząstki w chwili t jest określone wzorem r(t)=(2t+4t
3)i − t
3j + 5km. Znajdź
zależność prędkości i przyspieszenia cząsteczki od czasu. Odpowiedź: v(t) = (2+8t) i − 9t
2 j
| | m | | m | |
|
| , a(t)= 8i − 18t j |
| (i, j, k, v, a to wektory) |
| | s | | s2 | |
| | d r(t) | |
ja liczę prędkość pochodną, tj. v(t) = |
| , liczę tak jakby pochodną góry i mam v(t)= |
| | dt | |
(2 + 12t
2)i − 3t
2j + 0. Dlaczego to jest źle?
11 lis 15:14
sushi_gg6397228:
moze zadanie jest źle przepisane
bo "a" jest dobrze policzone z "v"
11 lis 15:18
Ania95: Nie rozumiem. "Odpowiedź:.." to jest dobry wynik z książki, a to niżej to moje obliczenia inne
niż te w książce i nie wiem jak to dobrze policzyć.
11 lis 15:22
sushi_gg6397228:
w książce −−> odp pochodna dla "a" jest dobrze policzona z "v", to znaczy ze Ktoś zrobił błąd
pisząc przyklad z r(t)
11 lis 15:24
Ania95: Czyli moje obliczone v jest dobre, a w książce jest złe?
11 lis 15:25
sushi_gg6397228:
odpowiedzi sa podane dla: r(t)= (2t+4t2)i − 3t3j + 5km
11 lis 15:26
Ania95: czyli licząc te dv po dt ds po dt itd liczę tylko pochodną licznika tak?
11 lis 15:32
sushi_gg6397228:
przeciez nie ma mianownika, v −> pochodna drogi po czasie
tylko taki zapis
to traktuj "t" jak "x" i liczysz zwykla pochodna ułamka
11 lis 15:34
Ania95: czyli jak w tym poleceniu jest r(t)... z pierwszego posta to mam policzyć taką pochodną (
| | 2t+4t3 | |
|
| )' *i + (...)' *j + (..)' * k? chodzi mi o czy to liczyć ze wzoru ( |
| | t | |
11 lis 15:49
Ania95: up
11 lis 21:57