Prawdopodobieństwo klasyczne
adan96: Z talii 24 kart losujemy bez zwracania cztery karty. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania
dwóch kierów, pika i trefla.
11 lis 14:26
11 lis 14:29
adan96: Dlaczego z 13? Są cztery kolory po 6.
11 lis 14:30
mm: β = π
≤ = ≥
P(β) = ...
11 lis 14:31
freeszpak: J na pewno dobra omega?
11 lis 14:31
J:
sorry .. myślałem o talii 52 karty
IΩI dobra .. bez zwracania
11 lis 14:32
freeszpak: Twoim sposobem rozumowania jeśli mam 3 różne karty i mam wybrać z nich jakieś dwie, to mogę to
zrobić na 6 sposobów?
11 lis 14:34
freeszpak: jednym słowem, dlaczego uważasz że wylosowanie najpierw karty X a potem karty Y jest innym
losowaniem niż wylosowanie najpierw karty Y a potem karty X
11 lis 14:35
J:
| | | |
nie .. 2 kiery z 6 − ciu możesz wybrać na | sposobów |
| | |
11 lis 14:36
J:
nie wiem o co Ci chodzi ? o ilość zdarzeń elementarnych (IΩI) ?
11 lis 14:38
freeszpak: Tak. Zastanów się ile powinna wynosić moc omegi i dlaczego moc którą Ty zapisałeś jest zła
11 lis 14:38
freeszpak: dlaczego na wybór 2 kart z 6 zapisujesz dobry wzór a na wybór 4 kart z 24 już zły? a może 2
kiery z 6 można wybrać na 5*6 sposobów? zgodnie z rozumowaniem zastosowanym do obliczenia
omegi...
11 lis 14:41
J:
bredzisz .. jako pierwszą losuje karte z 24 , jako drugą jedną z pozostałych 23,
jako trzecią z pozostałych 22, jako czwartą z 21 ... IΩI = 24*23*22*21
11 lis 14:41
J:
interesująnas dwa kiery ( niewazne w jakiej kolejności wylosowane − kombinacje)
11 lis 14:42
freeszpak: co za oporny człowiek...

to co liczysz to liczba możliwości ustawienia 4 kart z 24 w szeregu
a nie liczba możliwości wyboru 4 kart z 24
11 lis 14:43
J: zamknij morde smieciu
11 lis 14:45
freeszpak: Haha, nie potrafisz policzyć na ile sposobów losujemy 4 karty z 24 i już zwracamy się do
wulgaryzmów? Ty niski człowieczku
11 lis 14:47
J:
wybacz, ale post 14:45 nie jest mój ..znów jakś cham się podszywa
11 lis 14:53
freeszpak: IΩI = 24*23*22*21
tak to powinno wygladac
11 lis 14:54
freeszpak: haha, jaki żartowniś. Na szczęście umysł żartownisia jest malutki dlatego łatwo odróżnić który
to wpis jego a który rzeczywiście mój.
11 lis 14:55
J:
tak ... bo losujemy bez zwracania ..ze zwracaniem byłoby: 244
11 lis 14:55
Ania: nie
11 lis 14:56
Ania: tak
11 lis 14:56
Ania: nie
11 lis 14:56
Ania: tak
11 lis 14:56
freeszpak: dam tylko jedną radę dla adan96. Nie czytaj tych durnot. Skoro tego nie rozumiesz to nie
odróżnisz który post jest słuszny a który nie... dopóki ktoś nie zrobi tutaj porządku to ten
nędzny troll będzie skutecznie blokował zrozumienie zadania dla adan96.
11 lis 14:57