Równanie ogólne prostej
xoxo: Wyznacz równanie ogólne prostej k przechodzącej przez punkty P i Q (skorzystaj bezpośrednio z
równania ogólnego prostej) jeśli:
P(
√5,−3), Q(
√5,8)
Nie mam pojęcia jak wyznaczyć to za pomocą równania ogólnego prostej. Proszę o
wytłumaczenie/wskazówkę
11 lis 13:55
xoxo: up
11 lis 14:03
Janek191:
x = √5 − równanie prostej.
11 lis 14:05
J:
| | yb − ya | |
y − ya = |
| (x − xb) |
| | xb − xa | |
11 lis 14:05
J:
nie popatrzyłem na punkty
11 lis 14:06
xoxo: Czyli ten wzór to równanie ogólne prostej?
Myślalam, że ma to być rozwiązane jakimś innym sposobem

Mam jeszcze jedno, z wektorami, z którym nie wiem jak sobie poradzić, choć wydaje się proste:
Wyznacz równanie ogólne i kierunkowe prostej k prostopadłej do wektora u i przechodzącej przez
pkt P, jeśli:
u=[6,−1], P(2,5)
11 lis 14:12
xoxo: Chciałam wyznaczyć współrzędne wektora v, który pokrywałby się z prostą, z równoległości
wektorów ale mam dwie niewiadome. I nie wiem jak zastosować punkt P.
11 lis 14:14
J:
wzór , który podałem dotyczy każdej prostej z wyjątkiem prostopadłej do osi OX
11 lis 14:14