Wyznaczyć ekstrema lokalne funkcji
Klakier: f(x)=sin(x)−3x3+5x2−4x+2
11 lis 13:41
sushi_gg6397228:
i w czym masz problem ?
11 lis 13:56
:): zapewne z tym członem sinus
11 lis 13:58
:): f'(x)=cosx−9x2+10x−4≤1−9x2+10x−4=−9x2+10x−3
−9x2+10x−3=0
Δ=100−4*3*9<0
więc
−9x2+10x−3<0 dla każdego x
więc
f'(x)<0 dla każdego x
Więc f cały czas maleje (bez ekstremów)
11 lis 14:01
Klakier: skąd ten cosx = 1?
11 lis 14:24
Klakier: a f'(x) = cosx−9x
2+10x−2
11 lis 14:30
Klakier: wiem, że przyrównuje się to do zera i później wylicza jak zwykłe równanko, ale problem jest w
postaci tego cosx który nie pozwala rozczłonkować tego równania
11 lis 14:32
:): nie skorzystałem,z tego, ze cosx=1 tlyko cosx≤1 ..zawsze sobie ak moge.. PRzeczytaj dokłądnie
co tam napisałem
11 lis 15:28
Klakier: a to założenie że cosx≤1 jest zgodne z jakąś regułą matematyczną? Dlaczego możemy tak przyjąć?
11 lis 16:04
11 lis 16:07
Klakier: Dzięki za pomoc
11 lis 16:28