Usuwanie niewymiernosci z mianownika
gwiazdka23: Usuwanie niewymiernosci z mianownika. Nie wiem gdzie zmienic znak na minus
11 lis 13:33
sushi_gg6397228:
najpierw zapisz symbol pierwiastka porzadnie
√a a nie jakieś niedociągnięte
11 lis 13:42
11 lis 13:47
sushi_gg6397228:
zaczynamy od wersji np:
√8= 2 √2
3√2 + (√3 +√6+4) i mamy juz miejsce na minusa i patrzymy czy coś wyjdzie
jak nie to bedziemy grupować inaczej
11 lis 13:52
gwiazdka23: | √2+√3+√4* 3√2−√3+√6+4 | |
| ? |
| (3√2)2 − (√3+√6+4)2 | |
11 lis 14:00
sushi_gg6397228:
NA RAZIE LICZ MIANOWNIK. jak nic nie wyjdzie, to bedzie trzeba inaczej porobić nawiasy w
mianowniku
11 lis 14:11
gwiazdka23: ale czy dobrze to zapisalam..
11 lis 14:16
sushi_gg6397228:
licznika nie sprawdzam, bo nie kazałem wymnażać
11 lis 14:18
sushi_gg6397228:
jednak trzeba pogrupować
(√6 +4) + (√2 +√3 +√8)
(a+b+c)2= a2+b2+c2 +2ab+2bc+ac
11 lis 14:21
gwiazdka23: okej..
to w mianowniku bedzie
18−(3+6+16+2√18+8√3+8√6 ?
11 lis 14:23
sushi_gg6397228:
wpis 14.23 znowu produkuje √2, √3, √6 i wolną liczbę−−> dostaliśmy to samo co na początku
patrz wpis 14.21
11 lis 14:25
gwiazdka23: oh, czyli od nowa to zrobic tak?
11 lis 14:28
sushi_gg6397228:
teraz przeliczylem i powinno wyjsc w miarę ładnie
11 lis 14:33
gwiazdka23: czyli mianownik i licznik mnoze przez (√6+4)−(√2+√3+√8) ?
11 lis 14:34
sushi_gg6397228:
na razie policz mianownik
11 lis 14:35
gwiazdka23: (6+16+8√6)−(2+3+8+2√16+2√6+2√24) ?
11 lis 14:51
sushi_gg6397228:
√16=4
√24=2√6
i wyjdzie...
11 lis 14:52
gwiazdka23: 22+8√6−21−6√6= 1+2√6 ?
11 lis 14:55
sushi_gg6397228:
czyli mianownik bedzie trzeba jeszcze raz domnozyc przez ( 2√6−1)
teraz zapisz licznik √8= 2√2 ; √4= 2
(√2 +√3+2)* (√6 + 4− 3√2− √3) =...
kolor czerwony−−> inaczej zapisałem Twój post 14.34
11 lis 14:59
gwiazdka23: licznik to bd 4√3+√2−2√6−1?
11 lis 15:07
sushi_gg6397228:
u mnie wyszło licząc na szybko:
| | √2 −2√6 +4√3 −1 | |
|
| i teraz prosta niewymiernosc do usuniecia |
| | 2√6+1 | |
11 lis 15:08
11 lis 15:17
sushi_gg6397228:
2
√12= 4
√3 i to sie kasuje
11 lis 15:23
gwiazdka23: a no tak ze sb pomnozylam, tyle juz obliczen na tej kartce hehe, dziekuje
11 lis 15:26
sushi_gg6397228:
na zdrowie

mozesz wziąć kalkulator i sprawdzic czy wynik jest taki sam jak w pierwszym poście
11 lis 15:27