matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Uprość wyrażenie
Renata:
Ktoś pomoże?
uprościć sinx cos2x/cosx sin2x
11 lis 13:03
Eta:
sin(x)*cos(2x)
cos(2x)
.
=
=
2sin(x)*cos(x)*cos(x)
2cos
2
(x)
2cos
2
(x)−1
1
=
= 1−
2cos
2
(x)
2cos
2
(x)
11 lis 13:07
Eta:
lub ...= tg(x)*ctg(2x)
11 lis 13:09