matematykaszkolna.pl
Równanie kierunkowe prostej Zosia: rysunekWitam, przygotowuję się do sprawdzianu z geometrii analitycznej i utknęłam przy tym zadaniu. Wiem, że na tej stronie zostało już rozwiązane (https://matematykaszkolna.pl/forum/262368.html) ale na pewno jest kilka sposobów, a tamtego nie łapię. Dwa wierzchołki trójkąta równoramiennego ABC znajdują się na paraboli o równaniu y=14(x−4)2, zaś trzecim wierzchołkiem trójkąta jest wierzchołek paraboli. Wyznacz współrzędne wierzchołków tego trójkąta, jeśli wiadomo, że kąt rozwarty tego trójkąta ma miarę 120 st.
 3 
Doszłam do tego, że a prostej BC wynosi

, bo jest równy tg30 st.
 3 
Wiem że muszę przyrównać równanie paraboli do równania tej prostej, żeby otrzymać punkt przecięcia ale nie wiem jak wyznaczyć równanie prostej BC. Proszę o pomocemotka
11 lis 13:02
wmboczek: potrzebujesz a i b y=ax+b b wyznaczysz znając dowolny punkt na prostej np. wierzchołek paraboli B=(4,0)
11 lis 13:08
Tadeusz: ... znasz współrzędne punktu B i znasz współczynnik kierunkowy prostej ... więc w czym problem
11 lis 13:11
Zosia: No tak, przecież wystarczy podstawić współrzędne punktu... Czyli zatrzymałam się w najprostszym etapie, dziękuję bardzo! emotka
11 lis 13:13
Tadeusz: emotka
11 lis 13:18