Oblicz
Ula: Mogłby mi to ktos wytłumaczyc
Ze zbioru liczb {1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11} wybieramy losowa jedna liczbe . Oblicz
prawdopodobieństwo otzrymania liczby podzielnej przez 3 lub przez2.
11 lis 12:41
J:
ile jest zdarzeń elementarnych w tym losowaniu ?
11 lis 12:53
Ula: niewiem dostałam tylko takie zadanie prosze o pomoc
11 lis 14:37
Mila:
|Ω|=11
A− wylosowano liczbę parzystą
A={2,4,6,8,10}
B− wylosowano liczbę podzielną przez 3
B={3,6,9}
|A∪B|=|A|+|B|−|A∩B|
A∩B={6}
| | |A|+|B|−|A∩B| | |
P(A∪B)= |
| |
| | |Ω| | |
11 lis 20:30