Rozwiąż równanie wielomianowe
mrrrrrrr: 2(x2−x)2−3(x2−x)+1=0
11 lis 12:40
Janek191:
2*(x
2 − x)
2 − 3*(x
2 − x) + 1 = 0
t = x
2 − x
2 t
2 − 3 t + 1 = 0
Δ = 9 − 4*2*1 = 1
| | 3 − 1 | | 3 + 1 | |
t = |
| = 0,5 lub t = |
| = 1 |
| | 4 | | 4 | |
więc
x
2 − x = 0,5 lub x
2 − x = 1
x
2 − x − 0,5 = 0 lub x
2 − x − 1 = 0
Δ
1 = 1 − 4*1*(−0,5) = 3 Δ
2 = 1 − 4*1*(−1) = 5
√Δ1 =
√3 √Δ2 =
√5
zatem
| | 1 − √3 | | 1 + √3 | | 1 − √5 | | 1 + √5 | |
x = |
| lub x = |
| lub x = |
| lub x = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
11 lis 13:31