| 1 | 1 | |||
xn=1+ | +...+ | |||
| 22 | n2 |
| 1 | 1 | |||
|xn−xm|=|1+...+ | −1−...− | |= | ||
| n2 | m2 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
=| | +...+ | |=|U{1}{(m+1)2(1+...+ | )| | |||
| (m+1)2 | n2 | (n−m−1)2 |
| 1 | ||
Rozważę teraz tę sumę: 1+...+ | ) | |
| (n−m−1)2 |
| 1 | ||
jest ona postaci: ∑ | ||
| i2 |
| 1 | 1 | |||
wiadomo, że ∑ | <∑ | |||
| i2 | i2−1 |
| 1 | ||
Z zaburzenia ∑ | dostaję: | |
| i−1 |
| 1 | 1 | |||
∑ | =1− | |||
| i2−1 | n |
| 1 | 1 | 1 | ||||
...<| | (1− | )|< | ||||
| (m+1)2 | n | (m+1)2 |
| 1 | ||
∀ε∃N∊ℕ∀n>m>N | <ε | |
| (m+1)2 |
| 1 | ||
0<m2+2m+1− | ||
| ε |
| 4 | 4 | |||
Δ=4−4+ | = | |||
| ε | ε |
| 2 | ||
√Δ= | ||
| √ε |
| 1 | ||||||||||||
m1= | =−1+ | ||||||||||||
| 2 | √ε |
| 1 | ||
m2=−1− | ||
| √ε |
| 1 | ||
N=[−1+ | ]+1 | |
| √ε |
| 1 | 1 | |||
∑ai=1 | =1− | |||
| i2−1 | a |
| 1 | 1 | 1 | ||||
...<| | (1− | )|< | ||||
| (m+1)2 | n−m−1 | (m+1)2 |
| 1 | ||
tym razem rozważyłem sumę: ∑ni=m+1 | i mam: | |
| i−1 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | m | 1 | m | |||||||||
| | +...+ | |< | − | < | ( | −1)< | ( | <1, bo m<n) | ||||||||
| (m+1)2 | n2 | n | m | m | n | m | n |
| 1 | |
<ε | |
| m |
| 1 | ||
m> | ||
| ε |
| 1 | ||
N=[ | ]+1 | |
| ε |
| 1 | 1 | ||
≤ | , n≥2 | ||
| n2 | n(n−1) |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||||
∑n=2 | ≤∑n=2 | = | + | +....=1− | + | − | .... | |||||||
| n2 | n(n−1) | 2*1 | 2*3 | 2 | 2 | 3 |
| 1 | ||
=1− | →0 | |
| n |
| 1 | 1 | 1 | ||||
bo | = | − | ||||
| n(n−1) | n−1 | n |
| 1 | ||
tam powinno być 1− | →1 oczywiscie | |
| n |
| 1 | 1 | 1 | ||||
pokazałem ci, że yn= | +... | ≤1− | ||||
| 22 | n2 | n |
| 1 | ||
więc twój ciag xn≤1+1− | ||
| n |
Dobra, dziękuję.
Przepraszam, że się tak dopominam, ale jeżeli możesz to spójrz jeszcze czy to co tam robiłem
jest dobrze. Bo wiem, że powinienem to umieć
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||
+...+ | ≤ | +...+ | = | − | (m>n) | ||||||
| (m+1)2 | n2 | m(m−1) | n(n−1) | m | n |
| 1 | 1 | |||
Więc biorąc za N, takie, że | − | ≤ε dla każdego n | ||
| N | n |
| 1 | 1 | |||
czyli | ≤ε+ | ≤ε+1 | ||
| N | n |
| 1 | ||
czyli | ≤N | |
| ε+1 |
| 1 | ||
czyli N=[ | ]+1 dobre. ![]() | |
| ε+1 |
| 1 | 1 | |||
Zauważ, że w 2 linijce..korzystamyz tego samego myku | ≤ | |||
| m2 | (m−1)m |
| 1 | 1 | 1 | |||
= | − | //u ciebie sie zaczyna od m+1 ;) | |||
| m(m−1) | m−1 | m |
| 1 | 1 | |||
N=[ | +1] a ja: N=[ | ]+1 | ||
| ε+1 | ε |
A tak w ogóle to dziękuję za tę obserwację:
| 1 | 1 | 1 | |||
= | − | ||||
| m(m−1) | m−1 | m |
| 1 | 1 | ||
< | |||
| ε+1 | ε |
| 1 | 1 | |||
więc [ | ]≤[ | ] | ||
| ε+1 | ε |
| 1 | 1 | |||
więc [ | ]+1≤[ | ]+1 | ||
| ε+1 | ε |
Dziękuję bardzo.