przekształcenie
aaa: mógłby mi ktoś przekształcić taki wzór tak by można było obliczyć v2? oraz wytłumaczyć jak to
zrobił? L=m*R*T*lnv1v2
11 lis 11:29
aaa: przepraszam, tak żeby można było obliczyć v1. Ale to nie ma większe znaczenia, głównie chodzi o
to jak pozbyć się logarytmu
11 lis 11:32
11 lis 11:34
:): | | v1 | | L | | v1 | | L | | v1 | |
L=m*R*T*ln( |
| ) ⇔ |
| =ln( |
| ) ⇔ exp( |
| )= |
| |
| | v2 | | m*R*T | | v2 | | m*R*T | | v2 | |
11 lis 11:50
aaa: exp czyli e * (Lm*R*T) ?
11 lis 12:01
:): tak
11 lis 12:05
azeta: exp(a)=ea
11 lis 12:06