rozwiązać równanie logarytmiczne
xyz: (√x)log5x−1=5
11 lis 11:22
Metis: Logarytmuj obustronnie.
11 lis 11:24
Metis: Najpierw dziedzina.
11 lis 11:25
xyz: D = (0; +∞) ?
11 lis 11:27
5-latek: no to wezmy np. x=0,5
wiec log5 (−0,5) istnieje taki logarytm ?
11 lis 11:30
5-latek: Czesc
Metis
11 lis 11:31
xyz: nie istnieje

więc będzie D = (1; +
∞)
11 lis 11:33
Eta:
√x(log5x)−1=5
x>0
logarytmujemy obydwie strony logarytmem o podstawie 5 otrzymując
(log
5x −1)*log
5√x=log
55 ⇔(log
5x −1)*05*log
5x=1 /*2
(log
5x −1)*log
5x=2 ⇔log
52x−log
5x−2=0 ⇔(log
5x−2)(log
5x+1)=0
log
5x=2 v log
5x=−1
11 lis 11:41
Eta:
Witaj "małolatku"

gdyby pod logarytmem był x−1 to zapis byłby taki : log
5(x−1)
jeżeli pod logarytmem jest tylko x to zapis jest taki log
5x −1
11 lis 11:44
5-latek: Dzień dobry
Eta 
Pozdrawiam
Dziekuje Ci za ta uwagę . Nie pomyslalem o tym
Teraz już będę zwracal na to baczniejsza uwagę
11 lis 11:50
xyz: dziękuje bardzo
11 lis 11:51