olbicz
xoxox: Niech A=√(5−√3−√(7−4√3) ) zaś B=√(2+√2+√(3+2√2) ) − 1.
| | A+B | |
Udowodnij, że |
| −2√6 |
| | A−B | |
pomocy..
11 lis 10:42
xoxox: ze jest liczba calkowitą
11 lis 10:43
sushi_gg6397228:
7−4√3= 4 − 2*2*√3 + 3 = (2−√3)2
11 lis 10:52
xoxox: mi wyszlo ze A = √3
11 lis 11:52
xoxox: a B= √2
11 lis 11:56
5-latek: No to licz dalej
Usuwamy niewymiernosc z mianownika i
(
√3+
√2)
2−2
√6= może już dokończ
11 lis 12:01
xoxox: juz mi wyszlo

(
√3−
√2)
2
11 lis 12:06
xoxox: | | (√2+√3+√4) | |
a mam pytanie jesli mam takie cos |
| to przez co mam pomnozyc |
| | (√2+√3+√6+√8+4) | |
licznik i mianownik?
bo moje a to tak jakby (
√2+p{3) moja b:
√6+
√8 i moje c=4 to wystraczy ze zrobie *−4 czy
muszę pomiedzy a i b tez zmienic znak na minus?
11 lis 12:09
5-latek: ojjj nie
liczba postaci (√3−√2)2 nie jest liczba calkowta tylko liczba niewymierna
Przeciez (√3+√2)2−2√6= 3+2√6+2−2√6= ?
11 lis 12:10
xoxox: niee, zle napisalam ten wynik tego 1..
to po prostu 5 "
11 lis 12:11
5-latek: A coz to za sadysta dal takie zadanie (12:09
11 lis 12:16
xoxox: hm? dlaczego sadysta? heh
11 lis 12:20