Nierówności kwadratowe z parametrem
Crewell: Dla jakich wartości parametru m różne rozwiązania x1, x2 równania x2+2x+m−1=0 spełniają
warunek |x1|+|x2| ≤ 3?
Wiem, że Δ>0. I z tego wychodzi, że m<2.
|x1|+|x2|≤3 Obie strony sa dodatnie, więc można podnieść do potęgi 2. Ale coś źle robię, gdyż
odpowiedź to m∊<−14,2). Mógłby ktoś pomóc?
11 lis 10:39
ICSP: Δ = 4 − 4m + 4 = − 4m
Δ > 0 ⇒ m < 0
coś jest zatem nie tak.
11 lis 10:41
sushi_gg6397228:
zapisz swoje obliczenia
11 lis 10:41
azeta: zauważ, że dostaniesz x12+2|x1x2|+x22
11 lis 10:42
Crewell: Δ=4−4m+4
−4m+8>0
−m+2>0
m<2
To jest pierwszy warunek.
11 lis 10:45
ICSP: o faktycznie
11 lis 10:46
Crewell: x12+2|x1x2|+x22 = (x1+x2)2−2x1x2+2|x1x2| ≤ 3 Tak jest dalej i to chyba jest ok. Ale dalej
coś chyba źle robię.
11 lis 10:48
azeta: no tak, i ze wzorów Viete'a masz, że iloczyn jest równy |m−1| i tutaj wyjdą dwa przypadki
11 lis 10:50
Crewell: Sorry za zamieszanie, w moim chaotycznym (jak zawsze) rozwiązaniu, wziąłem iloczyn do wzoru
Viete'a nie z tego zadania. Ale dziękuje bardzo

Już jest ok.
11 lis 10:55