1 | ||
∀ε>0∃N∊ℕ∀n>N |(− | )n|<ε | |
2 |
1 | ||
|(− | )n|<ε | |
2 |
1 | |
<ε | |
2n |
1 | |
<2n | |
ε |
1 | ||
n>log2 | ||
ε |
1 | ||
Żeby to było spełnione wystarczy, by: N=[log2 | ] +1 | |
ε |
1 | 1 | |||
∀ε>0∃N∊ℕ∀n>m>N |(− | )n−(− | )m|<ε | ||
2 | 2 |
1 | 1 | 1 | 1 | |||||
|(− | )n−(− | )m|≤|(− | )n|−|(− | )m|= | ||||
2 | 2 | 2 | 2 |
1 | 1 | 1 | 1 | |||||
= | )n− | )m= | (U{1}{2n−m−1)≤ | |||||
2 | 2 | 2m | 2m |
1 | 1 | 1 | ||||
∀ε>0∃N∊ℕ∀n>m>N |(− | )n−(− | )m|≤ | <ε | |||
2 | 2 | 2m |
1 | |
<ε | |
2m |
1 | ||
Tak jak w sposobie 1., weźmy N=[log2 | ]+1 | |
ε |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |