zadanie
beautiful: bardzo prosze o zrobienie jeszcze jednego przykładu bo na serio nie rozumie tego

(2x−5)
2(x−1)−(3x+1)
2(x+1)−(x−1)(x
2+x+1)
może jak zobacze jak to sie robi to wreszcie zrozumie

wynik powinien wyjsc −6x
3−39x
2+38x−25
11 gru 21:21
Yuuki: znasz wzory skróconego mnożenia? to tam gdzie masz (2x−5)2 i tam też nawias drugi do kwadratu
to w nawiasie zrób wzorem skr mnożenia. potem ładnie wymnóż wszystko przez wszystko jak masz
mnożenie pomiędzy nawiasami a na koniez poodejmuj.
11 gru 22:59
Yuuki: chyba to tak.
11 gru 23:00
aśka: (4x2−20x+25)(x−1)−(9x2+6x+1)(x+1)−(x3−1)=
4x3−4x2−20x2+20x+25x−25−(9x3+9x2+6x2+6x+x+1)−x3+1=
4x3−24x2+45x−25−9x3−15x2−7x−1−x3+1=
−6x3−39x2+38x−25
11 gru 23:07
beautiful: dziekuje

kochana jestes
12 gru 14:31