Oblicz miejsca zerowe funkcji logarytmicznej
Bartuś: Oblicz miejsca zerowe funkcji logarytmicznej. Nie mam pojęcia jak się za to zabrać

f(x)= |log
√610x|−1
11 lis 09:14
===:
... założenia i przyrównaj do 0
11 lis 09:15
Bartuś: √60=10x−1 ? średnio mi to pasuje
11 lis 09:17
Tadeusz:
...ciekawe przekształcenie ...
11 lis 09:18
Tadeusz:
x>0
|log
√6(10x)|−1=0 ⇒ |log
√6(10x)|=1
dalej sam
11 lis 09:21
Bartuś: log√6(10x)=1 v log√6(10x)=−1
11 lis 09:27
11 lis 09:27
Bartuś: Pierwszy raz mam zadanie z m0 funkcji logarytmicznej
11 lis 09:31
Tadeusz:
... a definicję logarytmu znasz?
11 lis 09:35
Bartuś: za f(x) mam wrzucić f(x)=0 ?
11 lis 09:37
Bartuś: | | 10x | |
dobrnąłem do log√6 |
| |
| | √6 | |
11 lis 09:42
Bartuś: i log√6 10√6x
11 lis 09:45
Bartuś: już zrobiłem
11 lis 09:49