Wykres
123: Narysuj wykres funkcji kwadratowej |x|+|1−x2|
11 lis 01:09
Qulka:
11 lis 01:17
123: A jak wyglądają obliczenia wierzchołka? Można zrobić to za pomocą klamry?
11 lis 01:20
Aga1.: Zauważ,że funkcja jest parzysta f(−x)=I−xI+I1−(−x)2I=IxI+I1−x2I=f(x).
Wystarczy rozpatrzyć w dwóch przedziałach
dla x∊<0,1)
IxI=x, I1−x2I=1−x2
y=−x2+x+1 i teraz obliczaj wierzchołek
Dla x≥1 IxI=x, I1−x2I=x2−1
y=x2+x−1
Narysuj i otrzymany wykres odbij symetrycznie względem osi y.
11 lis 08:27
wmboczek: wierzchołek normalnie gdy pozbędziesz się | |
fajnie też zauważyć parzystość
11 lis 08:27