trygonometria
mati: sin3(x)cosx=−1
11 lis 00:07
ZKS:
sin3(x)cos(x) = −1
sin(x) = 0 nie jest rozwiązaniem danego równania, więc dzieląc przez sin4(x) otrzymujemy
ctg(x) = −[1 + ctg2(x)]2
ctg4(x) + 2ctg2(x) + ctg(x) + 1 = 0
Niech ctg(x) = t
t4 + 2t2 + t + 1 = 0
Wystarczy teraz pokazać, że t4 + 2t2 + t + 1 jest większe od 0 dla każdego t ∊ R.
2t2 + t > 0 dla t ∊ (−∞ ; −1] ∪ [1 ; ∞)
t4 + 1 > 0 dla t ∊ (−∞ ; −1] ∪ [1 ; ∞)
oraz
t4 + 2t2 ≥ 0 dla t ∊ (−1 ; 1)
t + 1 > 0 dla t ∊ (−1 ; 1)
Można też zauważyć, że sin(x) ∊ [−1 ; 1] oraz cos(x) ∊ [−1 ; 1] to jedynym rozwiązaniem, może
być tylko 1 * (−1) lub (−1) * 1 jednak to nigdy nie zajdzie.
11 lis 00:33
Pawel: lub
| | 1 | | sin2x | |
sin3xcosx = −1 = sinxcos*sin2x = |
| *2sinxcosx(1−cos2x) = |
| (1−cos2x) ≥ −1/2 |
| | 2 | | 2 | |
11 lis 00:54
Eta:
2sinx*cosx*sin
2=−2
sin(2x)*sin
2x=−2 i sinx≠0 i cosx≠0 to sin
2x∊(0,1)
| | −2 | |
to sin(2x)= |
| < −2 −− sprzeczność |
| | sin2x | |
11 lis 01:04
ZKS:
Pawel coś mi nie pasuje, skąd wniosek, że
| sin(2x) | | 1 | |
| [1 − cos2(x)] ≥ − |
| ? |
| 2 | | 2 | |
11 lis 01:15
ZKS:
| | sin(2x) | | 3√3 | |
Zachodzi coś takiego |
| [1 − cos2(x)] ≥ − |
| . |
| | 2 | | 16 | |
11 lis 01:17