rozwiazywanie ukladow rownan
ona12786: Witam czy ma ktoś może jakąś złotą radę na rozwiązywanie układów równań z 3 niewiadomymi?
przykładowo
y=2x
y3=2zx
z3−y=0
chodzi mi o to, czy istnieje jakaś niepisana lub pisana reguła która ułatwia rozwiązywanie?
znane mi są metody przeciwnych współczynników, podstawiania, rozwiązywanie metodą Cramera.
chcialabym jednak rozwiazywac uklady troche sprawniej.
10 lis 23:45
daras: to rozwiąż ze setkę albo dwie setki takich układów, wtedy poprawi ci się sprawność
10 lis 23:47
GIGANT: Ja używam podstawiania... biorę 'pod lupe' najpierw dwie równości, potem tą ostatnią

Może
ktoś poda coś ciekawszego
10 lis 23:47
Qulka: zdecydowanie ułatwia wolframalpha
11 lis 01:20
daras: ciekawe w czym ?
chyba, ze masz na myśli bezmyślny automatyzm
za jakieś 10 lat i tak wszystko będą za nas robiły roboty
11 lis 21:04