Proszę o rozwiązanie całego zadania.
sebek: Dla jakich wartości parametru m równanie: mx2+(2m+1)x+m−1=0 ma dwa różne pierwiastki dodatnie?
10 lis 23:21
tak mysle:
jesli dwa pierwiastki to ?
jesli 2 rozne to ?
a jesli oba maja byc dodatanie ?
odpowiedz na powyzsze pytania i juz tylko obliczenia

PS zalozylem, ze to ma byc rownanie kwadratowe.
10 lis 23:27
sebek: a mógłbyś rozwiązać x1+x2>0 i x1*x2>0, bo nie jestem przekonana do moich wyników.
10 lis 23:28
freeszpak: kurde nie umiesz dodawać i mnożyć a masz rozwiązać takie przykłady? no bez przesady.
Najważniejsze żebyś wiedziała o co chodzi w zadaniu i JAK je rozwiązać, a czy wynik jest taki
czy siaki to bez znaczenia, obyś na sprawdzianie się nie pomyliła w obliczeniach. Chyba że
masz prace domową na ocenę, to sorry
10 lis 23:30
tak mysle:
bede szczery − nie chce mi sie. wpisz do wolframa. tak sobie sprawdzisz
10 lis 23:31
sebek: no ale ja wiem jakie dać założenia itd, a to że nie wychodzą wyniki tzn że robie gdzieś błąd, a
skoro nie wiem gdzie go robię to jak mam go wyeliminować.?
10 lis 23:31
tak mysle:
dokladnie. najwazniejsze to dobre zalozenia. reszta co czysta arytmetyka.
10 lis 23:32
tak mysle:
nie widze Twoich obliczen to nie wskaze ewentualnego bledu. jak napisalem wczesniej wpisz do
wolframa i po sprawie.
10 lis 23:33
freeszpak: aha, no to jak są problemy z obliczeniami to nie wiem jak Ci poradzić

myśle że wyżej jest
dobra rada, wejdz w wolframa i tam zobacz, po co ludzi meczyć jak maszyna to zrobi w sekundę i
się nawet nie zmęczy
10 lis 23:34
GIGANT: x1 + x2 > 0
−b/a > 0
−2m − 1 / m > 0 / * m
2
(−2m −1)m > 0
−2m − 1 = 0 v m = 0
−2m = 1
m = −1/2
__________________________________
x1x2>0
c/a > 0
m − 1/ m > 0 / * m
2
(m −1)m > 0
m = 1 v m = 0
Wykresów chyba nie trzeba?
10 lis 23:34
sebek: dziękuje, teraz już wszystko widzie
10 lis 23:35
GIGANT: Pamiętaj, że jest jeszcze warunek m ≠ 0
10 lis 23:36