oblicz
Gwiazdunie23: √(1+2√(1+2√(1+2√(3+2√2) ) ) ) −√(1−2√(1−2√(1−2√(3−2√2) ) ) ) to wszystko jest caly czas pod
pierwiastkiem. I czy to da wynik 2?
10 lis 22:03
Gwiazdunie23: tak przynjamniej mi wyszlo..
10 lis 22:03
sushi_gg6397228:
zapisz obliczenia
zacznij liczyc od srodka
10 lis 22:04
Gwiazdunie23: kurczę tych obliczen jest tak duzo, a to jest zle? bo jest tez opcja ze 0, bo jak mam w sordku
ten
|√2+1| − , a z dtego drugiego pierwsiatka wychodzi wartoscw bezwzgledna |√2−1| i czy ten
minus na srodku zmienia mi wszystko w tym 2 nawiasie czy tylko to daje ze to bedzie − i
przpeisac? bo wtedy wyjdzie 0
10 lis 22:07
sushi_gg6397228:
nie liczylem
ile wychodzi z pierwszego wewnetrznego nawiasu
10 lis 22:08
Gwiazdunie23: no to jest 1+√2
10 lis 22:09
andy: 2•√2
10 lis 22:14
andy: 1+√2−(1−√2)=
10 lis 22:17
sushi_gg6397228:
√ (1−2√ (1−2√(1−2 √(3−2√2) ) ) )=
√ (1−2√ (1−2√(1−2(√2−1) ) )) =
√ (1−2√ (1−2√ ( 3−2√2) ) ) =
√ (1−2√ (1−2√ ( 3−2√2) ) ) =
√ (1−2√ (1−2 (√2−1) ) ) =
√ (1−2√ (3−2√2) ) =
√ (1−2√ (3−2√2) ) =
√ (1−2 (√2−1) ) =
√ (3−2 √2) = √2−1
10 lis 22:21
Gwiazdunie23: czyli jaki bedzie ostateczny wynik?
10 lis 22:29
sushi_gg6397228:
bardzo ładny
10 lis 22:30
Gwiazdunie23: bo to jest
|1+√2|−|√2−1| i teraz moje pytanie czy ten minus zmienia calosc tej wartosci bezwzglednej?
czyli
1+√2−√2+1=2
czy tylko √2 zmienia sie na −√2?
10 lis 23:14
andy: Tak♥,2.
11 lis 08:38