rozwiąż równanie
sarna: √4x−7=x−1
10 lis 21:53
Aga1.: Dla 4x−7≥0 i x−1≥0 podnieś obustronnie do kwadratu.
10 lis 21:57
Eta:
Założenia 4x−7≥0 i x−1≥0 ⇒ x≥3,5
obydwie strony są dodatnie ( można podnieść równanie obustronnie do kwadratu
otrzymując:
4x−7=(x−1)2
rozwiąż to równanie i pamiętaj o założeniu
10 lis 21:58
sarna: a takie równanie: √2x+5−1=x
10 lis 22:02
sarna: a wracając do poprzedniego, założenie do pierwiastka rozumiem, ale dlaczego ma być też takie
dla x−1?
10 lis 22:03
sushi_gg6397228:
obie strony musza być dodatnie
10 lis 22:06
Aga1.: √2x+5=x+1 podobnie do poprzedniego
10 lis 22:10
Eta:
| | 7 | |
Poprawiam chochlika : x≥ |
| |
| | 4 | |
10 lis 22:16