parametr
sebeki: Dla jakich wartości parametru m równanie: mx2+(2m+1)x+m−1=0 ma dwa różne pierwiastki dodatnie?
10 lis 21:44
Aga1.: Warunki
| | b | | c | |
m≠0 i Δ>0 i x1+x2=− |
| >0 i x1*x2= |
| >0 |
| | a | | a | |
10 lis 21:59
sarna: no mam te założenia, ale wynik nadal nie taki jak w odp.
10 lis 22:06
sarna: Δ>0 i z tego m∊(−1/8, ∞)
x1+x2>0 m∊(−∞, −1/2)
x1*x2>0 m∊(1,∞)
i takie mi cos powychdzilo, i jak sie zbierze razem to m∊(1,+∞), a rozwiązanie to m∊(−1/8, ∞) a
ja nie wiem dlaczego.
10 lis 22:09
Aga1.: Masz nierówności kwadratowe do rozwiązania.Odpowiedzi cząstkowe są nieprawidłowe.
10 lis 22:16
duo: muszą być spełnione warunki:
m≠0
Δ>0
x1+x2>0
x1*x2>0 Δ=(2m+1)2−4m*(m−1)=4m+5
4m+5>0
m>−5/4
x1+x2= −b/a −(2m+1)/m=−2−1/m .>0 po przekształceniu m<−1/2
x1*x2=c/a m−1/m=1−1/m>0 po przekształceniu m>1
Ostatecznie m∊(−5/4;−1/2)∪(1;∞).Niech ktoś to sprawdzi.Pozdrawiam
10 lis 22:16
Aga1.: m(−2m−1)>0
| | −1 | |
Rysujesz parabolę ramionami w dół i odp. m∊( |
| ,0) |
| | 2 | |
Podobnie rozwiąż ostatnią nierówność
10 lis 22:22
duo: Przepraszam żle wyliczyłam Δ.Ma być 8m>−1, m>−1/8
10 lis 22:34
duo: Aga1 to chyba nie jest dobrze. nie wiem jakie powinny być przedziały dla m.
10 lis 22:37
Aga1.: @ duo, źle rozwiązałaś nierówności kwadratowe, jedną rozwiązałam.
10 lis 22:47