liczby zespolone
cytryn: |z|=|−z|=|z sprzezone|
Geometrycznie widzę, że są równe, natomiast gdy zamieniam na postać algebraiczną to wychodzi mi
inaczej, np √x2+y2≠√x2−y2
10 lis 21:40
sushi_gg6397228:
zapisz
z= x+ iy
−z =...
z (sprzężone)=...
10 lis 21:44
PW: Bo źle liczysz moduł z̅.
10 lis 21:45
cytryn: z=x+iy
−z=−x−iy
z(sprz)=x−iy
Pierwsze i drugie okej, ale jak ze sprzężenia powinno się liczyć?
10 lis 21:53
cytryn: Tzn. moduł ze sprzężenia.
10 lis 21:58
PW:
z̅. = x + i(−y)
i liczymy zgodnie z definicją − pierwiastek z sumy kwadratów części rzeczywistej i urojonej.
10 lis 22:00
sushi_gg6397228:
a jak mowi przepis
y= a+bi |y|= √a2+b2 gdzie a,b ∊ R
10 lis 22:00
cytryn: Dzięki bardzo, teraz jasne

Mam od razu przykład, z którym też sobie średnio radzę:
|z−1|+z(sprz)=3
y=0
Nie wiem jak ten moduł zamienić, robię
√x2−1=3−x po podniesieniu do kwadratu mam 6x=10, a
wynik powinien być x=2, czyli pod pierwiastkiem musiałoby być (x−1)
2, ale dlaczego tak?
10 lis 22:03
sushi_gg6397228:
zapisz po kolei
z−1=...
|z−1|=...
z(sprzężone)=...
10 lis 22:06
cytryn: x+iy
√x2+y2−1
x−iy
10 lis 22:09
sushi_gg6397228:
z−1 =...
10 lis 22:22
cytryn: x+iy−1
i tu jest problem, bo nie wiem jak traktować moduł z tego, całość czy jakoś mam rozdzielić
10 lis 22:26
sushi_gg6397228:
trzeba porobić porządki
np:
w= 4+ √3x − 7,8 − 2√7x = (4−7,8)+ (√3 − 2√7)x
10 lis 22:29
cytryn: w ogóle nie pomyślałem o tej jedynce jako części liczby zespolonej, dzięki wielkie za pomoc!
10 lis 22:33
Mila:
z= x+iy−1⇔
z=(x−1)+iy
|z|=√(x−1)2+y2
10 lis 22:37
sushi_gg6397228:
zapisz odp do postu 22.06 i potem rozwiazanie
10 lis 22:38
cytryn: x−1+iy
√(x−1)2+y2
x−iy
Dziękuję Mila
10 lis 23:02