pochodna- zadanie
magda m: cześć wszystkim, czy ktoś mógłby mi pomóc w rozwiązaniu następującej pochodnej
sin(ln2x)
10 lis 21:19
sushi_gg6397228:
pochodne złożone umiesz liczyć ?
10 lis 21:23
magda m: umiem, ale z tym przykładem mam problem:(
10 lis 21:26
sushi_gg6397228:
a taka policzysz:
(ln x)2 ?
10 lis 21:29
magda m: 2lnx*1/x dobry wynik?
10 lis 21:30
sushi_gg6397228:
| | 2* ln x | |
czytelniejszy zapis = |
| |
| | x | |
sin(argument) −−> pochodna to ....
10 lis 21:32
magda m: cos(ln2x).
czyli rozwiązaniem jest to plus powyższe?
10 lis 21:35
sushi_gg6397228:
nie dostałem odpowiedzi
10 lis 21:37
magda m: napisałam odp
10 lis 21:39
sushi_gg6397228:
czy ja napisałem policz pochodna sin(ln2 x) ?
nie
masz podać pochodną sin(argument)
10 lis 21:41
magda m: cos(argument)
10 lis 21:42
sushi_gg6397228:
źle
10 lis 21:44
sushi_gg6397228:
pochodna ln(argument) to ...
10 lis 21:45
magda m: 1/x
10 lis 21:46
sushi_gg6397228:
źle
10 lis 21:50
magda m: poddaje sie, moze nie rozumniem pytania
10 lis 21:51
sushi_gg6397228:
czy ja gdzieś podałem "x" w logarytmie −−> nie
dla sin(argument) jezeli przyjme argument = 6, to pochodna sin 6 wynosi 0 , a
według Ciebie cos 6
na wstępie zadałem pytanie: czy umiesz liczyć pochodne złożone ? oszukałaś mnie
(sin (argument) ) ' = cos (argument) * (argument) '
do poprawki logarytm (argument)
10 lis 21:55