Ile wynosi b z tego równania? (chce obliczyć deltę)
sebek: x2+2mx−x−1=0
10 lis 21:01
freeszpak: wskazówka: ze składników 2mx i x wyłączyć x przed nawias
10 lis 21:02
sebek: i życie staje się prostsze.
10 lis 21:04
freeszpak: czyli już umiesz zrobić? czy to co napisałeś to ironia?
10 lis 21:05
sebek: mam jeszcze pytanie. liczę delte z tego równania,a potem znowu licze delte i ona jest ujemna,
tzn że równanie nie ma pierwiastków?
10 lis 21:05
freeszpak: liczysz delte z tego równania, a później liczysz delte z równania w którym zmienną jest m tak?
jeśli delta w równaniu z m jest ujemna, to znaczy że równanie z m nie ma pierwiastków, a nie
że to pierwsze równanie z zadania nie ma pierwiastków
10 lis 21:09
Qulka: to znaczy że ta pierwsza delta jest zawsze dodatnia czyli dla m∊R to równanie na górze ma dwa
pierwiastki
10 lis 21:09
Qulka: bo w Δ a>0
10 lis 21:10
freeszpak: kiedy równanie ma pierwiastki? kiedy delta≥0 kiedy delta z 1 równania jest wieksza lub równa 0?
wtedy, kiedy wykres równania z m jest nad osią OX
10 lis 21:10
sebek: jednak nie umiem. Treść zadania: Wyznacz wartości parametru m, dla których suma odwrotności
kwadratów dwóch różnych pierwiastków równania x2+2mx−x−1=0 jest równa 3.
1/x12 + 1/x22=3
i po przekształceniach mamy −b/c=3
i delta do równania:
Δ=(2m−1)2+4=4m2−4m+5
i teraz wypadałoby policzyć Δm ale jest ujemna, więc jak dalej to zrobić?
10 lis 21:18
freeszpak: to −b/c=3 na pewno jest dobre? bo nie chce mi sie sprawdzac
| | −2m+1 | |
jeśli tak, to masz policzyć −b/c−3=0 czyli: |
| −3 czyli 2m−4=0 i wyliczasz m. nie wiem |
| | −1 | |
po co Ci tu jakas delta
10 lis 21:24
freeszpak: aha, delta musi być dodatnia żeby pierwiastki były. Ale delta jest dodatnia dla każdego m. Masz
racje, wypade policzyć Δm ale wypada też się zastanowić po co ją liczysz, wyciągnąć jakieś
wnioski. Delta jest ujemna, współczynnik a jest dodatni, zatem parabola m przyjmuje tylko
wartości dodatnie, zatem to co było potrzebne − delta wyjściowego równania jest zawsze
dodatnia więc równanie zawsze ma 2 pierwiastki, niezależnie od m
10 lis 21:27
freeszpak: zresztą, już wyżej zostało to napisane...
10 lis 21:28
sebek: aa jednak źle, zły wzór podstawiłam. wszystko się zgadza. zamiast −b/c=3 powinno być
b
2/c
2−2a/c=3 i wtedy wszystko wychodzi. moja głupota. dzięki.
10 lis 21:29