Udowodnij ze roznica kwadratu l. calkowitej nieparzystej i 1 dzieli sie przez 8
Gwiazdunie23: Udowodnij ze roznica kwadratu l. calkowitej nieparzystej i 1 dzieli sie przez 8
to
(2n+1−1)2=4n2+1+1+4n−4n−2=4n .. cos mi nie wyszlo
chyba ze tak
(2n+1)2−12=4n2+4n+1−1=4n2+4n
10 lis 20:59
Qulka: tak jak drugie tylko 1 bez kwadratu
10 lis 21:02
Gwiazdunie23: dlaczego bez kwadratu?
10 lis 21:03
5-latek: 12=1
10 lis 21:04
Eta:
...=4n*(n+1)
n, n+1 −−− kolejne liczby całkowite, z których jedna jest parzysta
zatem....... dokończ podając odpowiedni komentarz
10 lis 21:05
Qulka: bo masz w treści różnica kwadratu l.niep. i jeden
więc pierwsze podniesione do kwadratu a drugie nie
jakby było różnica kwadratów l.niep. i jeden to oba
10 lis 21:07
Gwiazdunie23: zatem iloczyn tych liczb będzie parzysty a pomożenie tego razy 4 da nam liczbę podzielną przez
8
10 lis 21:08
Eta:
ok
10 lis 21:09
Gwiazdunie23: dziękuję bardzo
10 lis 21:15