Znajdź wzór na wyraz ogólny dla podanego ciągu liczbowego
maciej3569: −8,9,−10,11,−12
Proszę o pomoc. Pozdrawiam.
10 lis 20:54
sushi_gg6397228:
a jakby nie było minusów, to jakbyś to zapisał ?
10 lis 20:55
maciej3569: Bez minusów byłby to ciąg arytmetyczny z różnicą r=−1, ale te minusy właśnie najbardziej
przeszkadzają i nie mam pojęcia
10 lis 20:56
maciej3569: Poprawka z różnicą r=1
10 lis 20:57
sushi_gg6397228:
minus daje (−1)n
10 lis 20:57
sushi_gg6397228:
albo (−1)n+1
10 lis 20:57
maciej3569: Ale problem w tym, że nie umiem znaleźć r, lub q, bo nawet nie wiem co to za ciąg przez te
minusy
10 lis 20:57
sushi_gg6397228:
najpierw znajdz dla dodatnich
10 lis 21:03
maciej3569: Jakby założyć, że to jest arytmetyczny, to bez minusów r=1, ale nadal nie do końca wiem, co to
mi daję
10 lis 21:08
Qulka: nie zakładaj że arytmetyczny, bo nie jest
10 lis 21:12
sushi_gg6397228:
bo na końcu Twojego wzoru dopisze * (−1)n i bedzie zadanie rozwiazane
10 lis 21:13
maciej3569: Ok, ale w takim razie, to już kompletnie nie mam pojęcia jakie będzie q, bo próbując je
obliczyć ani trochę mi nie wychodzi
10 lis 21:13
sushi_gg6397228:
a1=
a2=
a3=
r=
an =
10 lis 21:15
maciej3569: Ale jeśli wziąć za q=(−1)do potęgi n, to np 9 * (−1) do n = −9 zamiast −10
10 lis 21:16
sushi_gg6397228:
widzę, że odpychasz rękami i nogami POMOC OD LUDZI i dalej brniesz w swoje
10 lis 21:18
maciej3569: Nie, nie odpycham, tylko staram się zrozumieć, bo nadal nie wiem co to za ciąg i jakie będzie
q, bądź r, przez co nie mogę wyliczyć wzoru na wyraz ogólny, więc prosiłbym, abyś mógł mi
wytłumaczyć jaki to jest ciąg i jaka jest róznica, bądź iloraz?
10 lis 21:21
Qulka: geometryczny też nie jest
10 lis 21:21
Qulka: an = (−1)n•(n+8)
10 lis 21:22
sushi_gg6397228:
czytasz post 21.03, a potem 21.15
10 lis 21:22
maciej3569: A skoro teoretycznie nie jest to też geometrycxny, to mógłbyś wytłumaczyć, z czego i jak
obliczyłeś wzór na wyraz ogólny?

z tych dwóch postów wynika, że r=1 dla wszystkich
dodatnich, a an= n−9, co jest złą odpowiedzią
10 lis 21:30
sushi_gg6397228:
dla Twojego wzoru
an= n−9
a1= 1−9= −8 a miało być 8
a2= 2−9= − 7 a miało byc 9
10 lis 21:33
maciej3569: Szczerze, to już nie mam zielonego pojęcia, tak mam nagmatwane w głowie... Na r jest wzór an +
1 − an i z tego wzoru nie wychodzi jedno stałe r pasujące do wszystkich, bo te minusy
przeszkadzają
10 lis 21:39
sushi_gg6397228:
8;9;10;11;12;13;14;15;16;....
napisz wzór na n−ty wyraz ciagu
10 lis 21:42
maciej3569: an=n+7, więc a1=1+7, czyli a1=8, to się zgadza, ale przez te minusy, to nie jest takie proste
10 lis 21:46
sushi_gg6397228:
czytaj moj wpis o 21.13
10 lis 21:50
maciej3569: Dobra, już rozumiem, dzięki wielkie i sory za moją ułomność, nie ogarnąłem, że to trzeba się
samemu domyślić i dopisać to * (−1)n, żeby mieć minusy

Jeszcze raz dzięki i życzę miłego
wieczoru
10 lis 21:52
sushi_gg6397228:
zadanie do samodzielnego rozwiazania
1) 16; −25; 36; −49 ;...
2) 2;5;10;17;26;37; 50
3) −2;5;−10;17;−26;37; −50
10 lis 21:58
Mariusz:
2)
a0=2
a1=5
an=2an−1−an−2+2
A(x)=∑n=0∞anxn
12 lis 05:56