złożenie funkcji
Werka: Uzasadnij, że złożenie funkcji rosnących jest funkcją rosnącą.
10 lis 20:43
freeszpak: f(x) i g(x) funkcje rosnące, ich pochodne są wieksze od 0
(f o g)(x) = f(g(x)) = h(x)
pochodna h(x) to jest pochodna f(g(x)) czyli f'(g(x))*g'(x) ale pochodna f'(x) i g'(x) jest
dodatnia dla każdych argumentów, zatem pochodna h(x) jest zawsze dodatnia, zatem h(x) jest
rosnąca
10 lis 20:59
PW:
Niech x2 > x1,
wtedy
g(x2) > g(x1),
bo funkcja g jest rosnąca
Niech u2 > u1,
wtedy
f(u2)> f(u1),
bo funkcja f jest rosnąca
Do ostatniej nierówności podstawiamy u2 = g(x2) > u1 = g(x1), co daje
f(g(x2)) > f(g(x1)),
a to kończy dowód.
10 lis 21:07
Werka: PW, czy w takim razie analogicznie można rozwiązać zadanie, jeśli brzmi ono: uzasadnij, że
złożenie funkcji niemalejącej i nierosnącej jest funkcją nierosnącą?
10 lis 22:35
PW: Tak, odpowiednio zmieniając nierówności.
11 lis 11:39