matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
iga:
Obliczyć granicę ciagu o wyrazie ogólnym a
n
=1-2+3-4+...-2n / n+1
27 paź 22:05
b.:
licznik = (1-2)+(3-4)+...+(2n-1-2n) = n*(-1) = -n, teraz podziel licznik i mianownik przez n; granicą będzie -1.
28 paź 14:57