Funkcje rosnące i malejące w tym temacie znadowało się to zadanie.
LITtech: Uzasadnij, że równanie x3 + 7x =x2 + 8 ma dokładnie jeden pierwiastek należący do
przedziału (0,2). Czy ten pierwiastek jest mniejszy od 1 ? Nie rozumiem tego
10 lis 19:38
msuj: na początek przenieś wszystkie wyrazy na jedną stronę i przyrównaj do zera
10 lis 19:40
LITtech: Dział to : Rachunek różniczkowy
10 lis 19:41
LITtech: Głównie powiem to co mam zrobione.
f'(x) = 3x2 − 2x + 7 ⇒ 3x2 − 2x + 7= 0 ⇒ Δ<0 czyli x∊R , f'(x)>0 f. rosnąca
f(0)=8
f(2)= 10
10 lis 19:44
msuj: to skorzystaj z własności Darbouxa
10 lis 19:45
LITtech: nie mam takiego czegoś w książce ( albo to jest inaczej napisane ) mógłbyś w przystępny/
skrócony
sposób o co w tym chodzi ?
10 lis 19:48
10 lis 19:52
LITtech: aha .... ale jakoś dzięki temu nadal tego nie rozumiem :C
10 lis 19:56
LITtech: czyli co ? tak mam to rozumieć
f(0) < f (2)
10 lis 19:57
Benny: f(0) źle policzone
10 lis 20:03
LITtech: wiem
f(0) = −8 pomyliło mi się ale to nie zmienia zapisu f(0) < f (2)
10 lis 20:04
Benny: Dokładnej definicji nie pamiętam, ale ja rozumiem to tak. Jeśli w danym przedziale funkcja
zmieniła znak i jest monotoniczna to w tym przedziale jest miejsce zerowe.
10 lis 20:06
PW: Jeżeli f(a) ma inny znak niż f(b) i f jest ciągła, to w przedziale (a, b) jest co najmniej
jedno miejsce zerowe (sens tw. Darboux). Wiemy dodatkowo, że f jest rosnąca (godz. 19:44),
zatem miejsce zerowe jest tylko jedno w przedziale (a, b) = (0, 2).
10 lis 21:15