!
gamon: pochodne, proszę o sprawdzenie wyniku
(2x−3x+4x)'
wyniklo 2xln2 − 3xln3 + 4xln4
czy to tak powinno wygladac ?
10 lis 19:33
10 lis 19:38
freeszpak: obie dobrze
10 lis 19:43
gamon: trzecia
| | 1 | | 1 | | 1 | |
[( |
| −1)( |
| +1)]' =? |
| |
| | √x | | √x | | x2 | |
10 lis 19:56
freeszpak: prawie dobrze. Powinien stać minus przed tym ułamkiem
10 lis 20:04
gamon: teraz złożona
(3x+2)
7 =? 7(3x+2)
6
10 lis 20:59
Qulka: jeszcze razy pochodna z nawiasu
10 lis 21:00
gamon: a jeszcze razy (3x+2)' czyli 21(3x+2)6
10 lis 21:00
Qulka: (3x+2)7 = 7(3x+2)6•3
10 lis 21:00
Qulka: tak
10 lis 21:00
gamon: dziekuje Qulka za rady
10 lis 21:01
freeszpak: dokładnie. w nawiasie nie stoi sam x, lecz jakaś funkcja. Dobrze wiesz, że jest to funkcja
złożona a nie stosujesz wzoru na funkcję złożoną
10 lis 21:01
gamon: jeszcze sie gubie co jest zmiena a co stala i ktory element jest w ktorym zlozony
10 lis 21:02
freeszpak: to normalne na początku przyswajania sobie pochodnych, z czasem sobie wyrobisz ich liczenie i
będziesz je liczył jak 2+2
10 lis 21:03