udowodnij, ze dla kazdej liczby naturalnej n liczba 3^{n+2}+2*3^{n+1}+3^n jest
Gwiazdunie23: udowodnij, ze dla kazdej liczby naturalnej n liczba 3
n+2+2*3
n+1+3
n jest podzielna przez
16.. i tu juz nie mam pojecia

bo jak wyciagne 3
n to bd
3
n(1
2+2
1+1)=3
n(1+2+1)=3
n*4 i cchyba to do konca nie jest dobrze.xd
10 lis 19:18
freeszpak: 3n+2+2*3n+1+3n = 3n * 32 + 2*31*3n+3n = 3n(32 + 2*31 + 1)
10 lis 19:21
Eta:
3n*32+2*3n*3+3n=3n*9+6*3n+3n= 3n(9+6+1)= 16*3n
10 lis 19:22
freeszpak: źle wyciągasz te 3n, wzór jest taki: ax*ay = ax+y
10 lis 19:22
Gwiazdunie23: ale jak wyciagniemy 3 przed nawias, to dlaczego 3 znowu jest w nawiasie? eh
10 lis 19:22
freeszpak: wzór wyżej odpowiada na to pytanie
10 lis 19:23
Pati: Udowodnij, że dla każdej liczby naturalnej n liczba 3 n + 3 (n + 1) + 3 (n + 3) jest
po−dzielna przez 31.
17 mar 18:31
wredulus_pospolitus:
Czy to przypadkiem nie miały być potęgi

wyłącz 3
n przed nawias i co otrzymujesz w
nawiasie
17 mar 18:42
aa:
Liczba
chyba taka miała być
3n+3n+1+3n+3 = 3n+3n*3+3n*33= 3n(1+3+27)= 31*3n
17 mar 18:46