Równanie logarytmiczne
Dano: | | 1 | | 1 | |
Rozwiąż równanie |
| log(x2−16)−1=log3− |
| log(x2+16) |
| | 2 | | 2 | |
D: x
−16>0 i x
2+16≠0
x>±4 x≠±4
D: x∊(−
∞,−4) ∪ (4,
∞)
I nwm do końca jak to dalej ugryźć.
| 1 | | 1 | |
| log(x2−16)−1=log3− |
| log(x2+16) | *2 |
| 2 | | 2 | |
2log(x
2−16)−1=2log3−2log(x
2+16)
Rozumiem, że tu można wykorzystać wzory?
10 lis 18:57
===:
ciekawe zapisy ... jeszcze ciekawsze mnożenie
10 lis 19:06
Dano: W tym drugim w dziedzinie się pomyliłem, bo powinno być x∊∅
10 lis 19:07
freeszpak: | | 1 | |
źle mnożysz obie strony razy 2. |
| * 2 to według Ciebie 2? −1*2 to dalej −1? poza tym co |
| | 2 | |
oznacza log3?
10 lis 19:08
Dano: Rzeczywiście musiało mi się coś podziumdziać, niepotrzebnie te 2jki dałem
10 lis 19:08
===:
... używasz symboli, których nie ogarniasz
10 lis 19:08
freeszpak: "bo powinno być x∊∅"

! jak coś może należeć do zbioru który nie ma elementów?
10 lis 19:09
===:
1) już pierwsza dziedzina źle zapisana
2) a co oznacza x∊∅
10 lis 19:10
Dano: @freeszpak Zawsze tak w szkole piszemy x∊∅ "x należy do zbioru pustego"
10 lis 19:12
===:
tyle, że tam x∊R a nie do pustego
10 lis 19:14
Dano: @=== w tym pierwszym powinno być x∊(−∞,−4) ∪ (4, ∞)?
10 lis 19:14
Dano: @=== pewnie pomyliło się z przykładem, w którym całkowita dziedzina była x∊∅ bo nie było
wspólnej czesci
10 lis 19:15
freeszpak: chłopie, powiedz swojej nauczycielce że tak się nie pisze bo to jest niepoprawne, to tak jakby
na języku polskim pisać na tablicy tekst z błędami ortograficznymi

poza tym kiedy masz
x
2+16>0 to zrozum najpierw co oznacza ta nierówność. Masz jakąś zmienną do kwadratu + jakaś
liczba dodatnia. Przecież to jest zawsze większe od zera, niezależnie co podstawisz za
zmienną. Dlatego ten drugi logarytm nie wpływa na określenie dziedziny, bo tak naprawdę to x
może być dowolną liczbą, czyli należeć do zbioru liczb rzeczywistych (przy założeniu, że mamy
wyznaczyć maksymalną możliwą dziedzinę)
10 lis 19:16
freeszpak: tak, w pierwszym przypadku dobrze obliczyłeś dziedzinę. Tylko nie pisz już tego wyrażenia że x
nalezy do zbioru pustego, proszę

i serio na lekcjach tak nie pisz, a jak ktoś tak napisze
to spytaj jakim cudem coś może należeć do zbioru pustego
10 lis 19:17
Dano: @up Jakbym powiedział tak jej, to by mnie zjadła.
Wracając do zadania, to te 2log3, wystarczy zamienić na log9, a potem jak już są po dwa
logarytmy
po obu stronach skorzystać ze wzorów?
10 lis 19:24