jednokładność
Szymon : Witam witam proszę o poradę w sprawie jednokładności
Mam dane dwa trójkąty o danych wierzchołkach.
Czy do sprawdzenia że te dwa trójkąty są jednokładne wystarczy
− sprawdzić czy odpowiednie boki są równoległe (żeby nie było przechylenia danej figury)
− sprawdzić czy stosunki długości odpowiednich boków są stałe
?
10 lis 18:27
Szymon :
10 lis 18:51
freeszpak: tak, jeśli odpowiednie boki są równoległe, to tak bo kąty się zachowują.
to drugie też jest prawdą, przynajmniej tak mi się intuicyjnie wydaje ale nie chce mi się brac
za jakiś formalny dowód
czy ma być dowód?
10 lis 19:28
PW: Ani równoległość boków, ani stosunek długości boków nie świadczą o jednokładności.
Musisz wskazać "kandydata na środek jednokładności" − punkt S − i wykazać, że jest nim
rzeczywiście. Idzie tu o stosunek odległości wierzchołków tych trójkątów od S, tak jak jest w
definicji jednokładności.
10 lis 21:27
freeszpak: z równoległości boków wynika odpowiedniość kątów, z odpowiedniości kątów wynika podobieństwo
trójkątów
10 lis 21:37
freeszpak: a jeśli stosunki odpowiednich boków sa takie same to trójkąty też są podobne...
10 lis 21:40
PW: Ale miały być jednokładne.
10 lis 21:46
freeszpak: aha, jest pewien problem. Przecież trójkąty podobne mogą być jeszcze "skręcone" względem siebie
a wtedy nie będą jednokładne
czyli masz racje PW, w obu przypadkach odpowiedź jest
negatywna
10 lis 21:47
freeszpak: każde trójkąty jednokładne są podobne ale nie na odwrót, o to się rozchodzi
ale przynajmniej
problem dobrze przeanalizowany
10 lis 21:48
szymon: Zodswiezam.. Jak sprawdzić czy dwa trójkąty o danych wierzchołkach są jednokladne?
11 lis 14:46
freeszpak: zjebany jestes? idz stad
11 lis 14:47
szymon: Zjebana to jest twoja matka
11 lis 17:32