zadanie na mature rozszerzoną znalezione w internecie
gosia: udowodnij, że wyrażenie 11do potęgi (n+2)+12 do potęgi (2n+1) jest podzielne przez 133.
10 lis 18:26
Eta:
11n+2+122n+1= 11n*121+144n*12 =133*11n−12*11n+12*144n=
z dwu ostatnich składników wyłączamy 12 przed nawias
= 12(144n−11n) +133*11n = 12(144−11)(144n−1+144n−2*11+.... +11n−1)+133*11n=
=133*12(144n−1+144n−2*11+.... +11n−1)+133*11n= 133*k , k∊C
jest podzielna przez 133
c.n.w.
Wykorzystujemy wzór , który widnieje w karcie wzorów maturalnych
an−bn=(a−b)(an−1+an−2*b+.... +bn−1
10 lis 19:32