Oblicz granicę
Dominik: | | 1 | | 1 | | 1 | |
lim n−>∞ (1+ |
| )(1+ |
| )....(1+ |
| ) Wydaje mi się że ta granica wynosi 0 bo |
| | 2n | | 3n | | n2 | |
jeżeli pod nawiasem za każdym razem będę miał liczbę mniejszą od zera to wynik będzie mi się
zmniejszał. Ale po pierwsze nie jestem pewien tego rozwiązania a po drugie nie zabardzo wiem
jak to można zapisać. Pomoże ktoś?
10 lis 16:53
Bogdan:
Popraw zapis zadania
10 lis 17:53
Dominik: Ups. mój błąd już poprawiam
| | 1 | | 1 | | 1 | |
lim n−>∞ (1− |
| )(1− |
| )...(1− |
| ) |
| | 22 | | 32 | | n2 | |
10 lis 17:58
Bogdan:
Spróbuj wykazać, że
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | n + 1 | |
(1 − |
| )*(1 − |
| )*(1 − |
| )* ... *(1 − |
| ) = |
| |
| | 22 | | 32 | | 42 | | n2 | | 2n | |
10 lis 18:41
Dominik: Np na zasadzie indukcji matematycznej
10 lis 18:43
Bogdan:
Można przy pomocy indukcji matematycznej ale lepiej byłoby ją wyprowadzić i tę przyjemność
zostawiam Tobie.
10 lis 18:46
Dominik: Nie wiem co mam z tym zrobić przecież to nie jest to samo.
10 lis 18:47
Bogdan:
| | 1 | | 3 | | 2 + 1 | | 3 | |
n = 2: 1 − |
| = |
| oraz |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 2*2 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 3 | | 8 | | 2 | | 3 + 1 | | 2 | |
n = 3: (1 − |
| )*(1 − |
| ) = |
| * |
| = |
| oraz |
| = |
| |
| | 4 | | 9 | | 4 | | 9 | | 3 | | 2*3 | | 3 | |
| | 3 | | 8 | | 15 | | 5 | | 4 + 1 | | 5 | |
n = 4: |
| */ |
| * |
| = |
| oraz |
| = |
| |
| | 4 | | 9 | | 16 | | 8 | | 2*4 | | 8 | |
itd.
10 lis 18:57
Dominik: | | n+1 | |
A jak można dojść do tego równania |
| można to jakoś obliczyć czy trzeba sobie |
| | 2n | |
wypisywać kolejne wwyrazy i obserwować co się dzieje

10 lis 19:38
Mila:
n=5
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(1− |
| )*(1− |
| )*(1− |
| )*(1− |
| )= |
| | 4 | | 9 | | 16 | | 25 | |
| | 3 | | 8 | | 15 | | 24 | | 6 | | 5+1 | |
= |
| * |
| * |
| * |
| = |
| = |
| |
| | 4 | | 9 | | 16 | | 25 | | 10 | | 5*2 | |
n=6
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(1− |
| )*(1− |
| )*(1− |
| )*(1− |
| )*(1− |
| )= |
| | 4 | | 9 | | 16 | | 25 | | 36 | |
| | 3 | | 8 | | 15 | | 24 | | 35 | | 7 | | 6+1 | |
= |
| * |
| * |
| * |
| * |
| = |
| = |
| |
| | 4 | | 9 | | 16 | | 25 | | 36 | | 12 | | 2*6 | |
10 lis 20:36