układ równań z trzema niewiadomymi
adrianna: Witam, mam ogromną prośbę. Czy mógłby ktoś zerknąć na poniższy układ równań? Próbowałam
rozwiązać go sama, ale gubię się w swoich obliczeniach...
2xy+z=0
x2−z=0
x−y−1=0
Z góry dziękuję.
10 lis 16:44
ICSP: Dodaj pierwsze dwa równania stronami.
10 lis 16:50
adrianna: mógłbyś mi pomóc wyznaczyć pierwszą niewiadomą?
10 lis 16:56
Dominik: To otrzymujesz po dodaniu pierwszych dwóch równań stronami
2xy+z+x
2−z=0+0
2xy+x
2=0
2xy=−x
2
| | −x2 | |
No i teraz do 3 równania wstawiasz zamiast y |
| no i liczysz x |
| | 2x | |
10 lis 17:01
Dominik: Skracasz sobie x w poprzednim równaniu no i podstawieniu do 3 równania wychodzi
No i masz już x
wstawiasz do 2 równania i obliczasz z
10 lis 17:06
ICSP: Raczej dodawanie stronami nie powinno sprawiać problemu ?
x2 + 2xy + z − z = 0
x2 + 2xy = 0
x(x + 2y) = 0
x = 0 v x = − 2y
Rozważasz teraz oddzielnie te dwa przypadki.
10 lis 17:09
adrianna: dzięki za wskazówki
x=1/3
z=1/9
y=−2/3
sprawdzi ktoś?
10 lis 17:09
10 lis 17:12
adrianna: dzięki wszystko się zgadza, popełniłam jeden błąd, ale już go znalazłam!
10 lis 17:17