Wyznaczyć wartość patametru m, tak aby f(x)była ciągła
Patryk:
m dla x=2
10 lis 16:21
Qulka: m=4
10 lis 16:23
===:
... no to licz lewostronną i prawostronną ...
10 lis 16:24
Patryk: a moglibyście mi tutaj pokazać jak to się wszystko robi krok po kroku?
10 lis 16:27
Qulka:
| | (x−2)(x+2) | |
lim |
| = lim x+2 =4 |
| | x−2 | |
x→2
więc m=4
10 lis 16:29
Darek: Dziękuje
10 lis 16:33
Darek: a coś takiego:
f(x)= x2 dla x≤2
−[x−1]+m dla x>2
[]− wartość bezwzględna
10 lis 16:49
Qulka: x2 dla x=2 = 4
więc lim−|x−1|+m=4 gdy −|2−1|+m=4 czyli m=5
10 lis 17:05