zespolone
Frost: | (1+j)n | |
| =...−2jn+1 to jest moje rozwiązanie natomiast w odpowiedziach mam |
| (1−j)n−2 | |
2j
n−1 aczkolwiek wydaje mi się, że moja odpowiedź jest dobra
10 lis 15:53
Mila:
Też mam Twój wynik.
10 lis 16:04
zombi: −2jn+1 mi również
10 lis 16:07
henrys: −2jn+1=−2j2jn−1=2jn−1
10 lis 16:08
Frost: Ok, czyli błąd w odpowiedziach, więc może i do następnego zadania są błędne odpowiedzi,
5√1
z=1 |z|=1 Arg(z)=0
pierwiastki wychodzą mi takie: ( po kolei dla n=1,2,3,4,5)
w
1=1
w
2=−1
w
4=−j
w
5 próbuje rozgryźć
10 lis 16:12
Frost: @henrys końcowy wynik masz źle napisany ale zrozumiałem o co chodzi
10 lis 16:13
Mila:
Henrys ma dobrze, to jest inna postać wyniku, też prawidłowa, przeanalizuj. Inny
wykładnik.
10 lis 16:17
Frost: Ok, racja.
10 lis 16:21
Mila:
5√1≠−1 bo (−1)5=−1
10 lis 16:21
Frost: odnośnie tego wzoru:
| | δ+2kπ | | δ+2kπ | |
wk=n√|z|(cos |
| +cos |
| j |
| | n | | n | |
jeśli obliczam np ten mój przykład
5√1 to za miejsce n wstawiam 5 a za k kolejno 0,1,2,3,4
tak?
10 lis 16:25
Mila:

α=72
0
5√1
| | 2kπ | | 2kπ | |
zk=(cos |
| +i sin |
| ) |
| | 5 | | 5 | |
z
0=1
| | 2π | | 2π | | √5−1 | | √10+2√5 | |
z1=((cos |
| +i sin |
| )=( |
| +i* |
| ) |
| | 5 | | 5 | | 4 | | 4 | |
10 lis 16:49
Mila:
Licz dalej, sprawdź jaką masz postać w odpowiedzi.
10 lis 16:51